top of page

CLUB assaig
introducció al feminsime

amb Elena Crespi

flyers lluerna 2024 (10).png

dimarts

29 octubre

DIMarts

25 febrer

DIMarts

27 maig

Fa MOLTS anys que parlem de feminisme. I tot i això, el feminisme segueix essent aquella pedreta a la sabata. Encara passa que quan dius la paraula, automàticament apareixen ganyotes, hi ha qui arrufa el nas o qui esbufega, i en termes generals, qui et pren per exagerada. I és ja passa que quan desafies l’ordre preestablert, aquells que l’ordre els beneficia, sempre hi troben inconvenients.

Aquest club de lectura pretén ser una porta d’entrada a la reflexió feminista. Va ser Angela Davis que va dir aquella màxima que segur que totes coneixeu: “el feminisme és la idea radical que els dones són persones” i a través de tres lectures, una al trimestre, en aquest club de lectura intentarem reflexionar al voltant de què és el feminisme, contra quina opressió lluita, quines màximes defensa i qui són les seves principals pensadores.

En aquest club de lectura hi cap tothom: aquelles persones que teniu el feminisme com a assignatura pendent, que mai trobeu el moment de posar-vos a indagar-hi, aquelles persones que ja esteu convençudes i necessiteu un espai on comentar-ne les idees, aquelles persones que encara no sabeu que sou feministes… només hi ha aquestes condicions: ganes de llegir, ganes de compartir experiències i ganes d’obrir la mirada cap al feminisme!

SESSIó 1

dimarts 29 d'ocutbre 2024

18.30H

el feminsime és per a tothom, dE bell hooks ​​

Una porta d'entrada al feminisme de bell hooks on exposa la naturalesa del feminisme i la seva promesa positiva d’eliminar el sexisme, l’explotació sexista i l’opressió. Què és el feminisme? “Dit de manera senzilla, el feminisme és un moviment que vol posar fi al sexisme, l’explotació sexista i l’opressió.”

Així comença El feminisme és per a tothom, una introducció breu i accessible, on bell hooks exposa la naturalesa del feminisme i la seva promesa positiva d’eliminar el sexisme, l’explotació sexista i l’opressió.

Començant per una enquesta de les preocupacions i temàtiques més importants del feminisme, l’autora desmitifica conceptes polèmics i converteix el que aparentment és ideologia en sentit comú. hooks, que ofereix una avaluació crítica dels èxits i fracassos del feminisme contemporani, revisa una àmplia varietat de temes, incloent-hi els drets reproductius, la violència sexual, la raça, la classe i el treball. Amb l’estil clar i directe que la caracteritza, hooks anima els lectors a veure com el feminisme pot entrar en contacte amb les seves vides i canviar-les. A veure que el feminisme és per a tothom.

1431263.29.jpg
Captura de pantalla 2024-07-28 a las 12.35.21.png

SESSIó 2

dimarts 25 dE FEBER 2025

18.30H

ON SÓN LES DONES?, DE PILAR GODAYOL

On són les dones?, es preguntava Simone de Beauvoir a la introducció d’El segon sexe, primer estudi complet sobre la condició de la dona a Occident. Per a tantes feministes del nostre temps, Beauvoir ha estat una «mare simbòlica» i El segon sexe, un «llibre de capçalera». Però hi ha altres mares espirituals que han ajudat a construir una memòria que contraresta el cànon patriarcal. Totes les veus d’aquesta antologia són referents d’una genealogia literària feminista. Des de Christine de Pisan fins a la teoria queer de Judith Butler, el pensament crític de bell hooks, el feminisme marxista de Silvia Federici o el moviment Me Too de Nancy Fraser. No són veus aïllades, sinó que beuen les unes de les altres, dialoguen, forgen espais simbòlics de trobada i d’intercanvi. I podem veure com teixeixen una tradició col·lectiva a través dels textos que ha seleccionat Pilar Godayol, que també n’ha fet el retrat biogràfic.

 

Christine de Pisan, Marie de Gournay, François Poullain de la Barre, Olympe de Gouges, Mary Wollstonecraft, Flora Tristán, John Stuart Mill, Charlotte Perkins Gilman, Virginia Woolf, Simone de Beauvoir, Betty Friedan, Valerie Solanas, Juliet Mitchell, Angela Davis, Joanna Russ, Judith Butler, Françoise d’Eaubonne, Bell Hooks, Silvia Federici, Nancy Fraser, Tithi Bhattacharya i Cinzia Arruzza

SESSIó 3

dimARTS 27 DE MAIG 2025

18.30H

FEMINISMES REVOLUCIONARIS, DE VVAA

En un moment de creixent autoritarisme, crisi climàtica i formes cada cop més explotadores de capitalisme neoliberal, necessitem teories i pràctiques que ens ajudin a afrontar aquests conflictes des de l’arrel.

Brenna Bhandar i Rafeed Ziadah, amb un epíleg de Lisa Lowe, ens ofereixen un debat necessari i urgent sobre com els feminismes antiracistes i anticapitalistes són fonamentals per construir respostes polítiques efectives. En col·lectiu, aquestes entrevistes amb activistes i pensadores de referència, com Angela Y. Davis, Silvia Federici i moltes altres, tracen les maneres com els feminismes negres, indígenes, postcolonials i marxistes han creat nous marcs teòrics per entendre el món.

Les entrevistes inclouen Avtar Brah, Gail Lewis i Vron Ware sobre diàspora, migració i imperi; Himani Bannerji, Gary Kinsman, Leanne Betasamosake Simpson i Silvia Federici sobre el colonialisme, el capitalisme i la resistència; i Ruth Wilson Gilmore, Avery F. Gordon i Angela Y. Davis sobre el feminisme abolicionista de les presons.

1390829.30.jpg
elena_crespi_170624_1173-17213531-1236x824.jpeg

sobre l'ELENA CRESPI

L’Elena és psicòloga i sexòloga especialitzada en teràpia de parella i psicologia perinatal. És docent universitària a la Universitat de Vic, de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya.

Exerceix de psicòloga en la seva consulta privada, i difon els seus coneixements per mitjà de la participació a congressos, xerrades, cursos entre d’altres.

A més, és codirectora de podcast Histèria col·ectiva al 3Cat. És escriptora i feminista i torellonenca. A La Lluerna la vam conèixer quan va venir a presentar Sortir de mare. Gestar, parir i criar des del feminisme i la diversitat (Rosa dels Vents, 2022). El seu últim llibre és El negoci dels nadons. La gestació subrogada (Raig Verd, 2024).

bottom of page