top of page

CLUB
assaig INTRODUCCIÓ
ALS MECANISMES DE L'ODI

amb Ainhoa Ruiz Benedicto

flyers lluerna 2024 (15).png

dimarts

26 novembre

dimarts

25 març

dimarts

10 juny

Ens trobem en un moment d'ascens de partits d'extrema dreta en tot el món. Tot i que aquesta extrema dreta presenta algunes diferències amb la que hem conegut en el passat, continuen existint mecanismes comuns, com és el cas d'assenyalar a col·lectius concrets com responsables dels nostres malestars actuals.

Aquestes sessions busquen analitzar alguns llibres rellevants que ens ajuden a entendre el que estan passant amb l'extrema dreta en l'actualitat i, sobretot, com s'expandeixen les narratives d'odi.

La reflexió i el pensament crític ens ajudaran a estar alerta i desplegar estratègies que les aturin des de l'arrel.

SESSIó 1

dimarts 26 de novembre 2024

18.30H

la internacional del odio, de juan josé tamayo

Amb el creixement dels populismes, a partir de la crisi econòmica de 2008, s'ha produït un fenomen polític mundial que ha exacerbat entre la població actituds defensives nacionalistes, excloents, antisolidàries, individualistes, propiciades per les organitzacions de dreta extrema. En alguns països aquestes organitzacions s'han vinculat fortament a moviments religiosos, el Brasil, els EUA, Polònia, Hongria…

Aquest llibre ofereix una rigorosa anàlisi de la nova relació entre religió i política a Amèrica Llatina, els Estats Units i Europa. L'aliança entre l'extrema dreta política i els moviments cristians fonamentalistes ha donat lloc al naixement d'una nova religió, la Internacional cristoneofascista, que s'alimenta de l'odi, creix i gaudeix amb ell, el fomenta entre els seus seguidors i l'inocula en la ciutadania. Una correlació de forces que està canviant el mapa polític i religiós.

Un llibre oportú i necessari perquè mostra com es construeix l'odi, ofereix una pedagogia per a desconstruir-lo i proposa alternatives per a la creació d'una societat interreligiosa, intercultural, interètnica, solidària amb les víctimes de l'odi, igualitària i respectuosa de les diferències.

la-internacional-del-odio-txalaparta-eus.jpeg
eichmann.jpg

SESSIó 2

dimarts 25 de març 2025

18.30H

eichmann en jerusalén, de hannah arendt

El gran estudi sobre l'Holocaust, un assaig de lectura imprescindible i inoblidable.

 

A partir del judici que en 1961 es va dur a terme contra Adolf Eichmann, tinent coronel de la SS i un dels majors criminals de la història, Hannah Arendt estudia en aquest assaig les causes que van propiciar l'Holocaust i el paper equívoc que van exercir en tal genocidi els consells jueus -qüestió que, en la seva època, va ser motiu d'una irada controvèrsia-, així com la naturalesa i la funció de la justícia, aspecte que la porta a plantejar la necessitat d'instituir un tribunal internacional capaç de jutjar crims contra la humanitat.

 

A poc a poc, la mirada lúcida i penetrant de Arendt va desentranyant la personalitat de l'acusat, analitza el seu context social i polític i el seu rigor irreprotxable a l'hora d'organitzar la deportació i l'extermini de les comunitats jueves. Al mateix temps, la filòsofa alemanya estudia la col·laboració o la resistència en l'aplicació de la Solució Final per part d'algunes nacions ocupades i exposa problemes la transcendència dels quals continua determinant l'escena política dels nostres dies.

 

Més de cinquanta anys després de la seva publicació, Eichmann a Jerusalem continua sent un dels millors estudis sobre l'Holocaust.

SESSIó 3

dimarts 10 de juny 2025

18.30H

extraños llamando a la puerta, de zygmunt bauman

En aquest breu llibre, Zygmunt Bauman analitza els orígens, la perifèria i l'impacte de les actuals ones migratòries. L'autor mostra com els polítics s'han aprofitat dels temors i ansietats que s'han generalitzat, especialment entre aquells que ja han perdut tant: els desheretats i els pobres. No obstant això, sosté que la política de separació mútua, de la construcció de murs en lloc de ponts, és un error.

zygmunt extraños.jpg
ainhoa.jpeg

sobre l'ainoha ruiz benedicto

Ainhoa Ruiz Benedicto Doctora en Pau, conflictes i desenvolupament per la UJI amb una tesi sobre militarització de fronteres.

Co-fundadora de la cooperativa d’investigació Bretxa Observatori de fronteres, investigadora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau.

 

Autora de investigacions, articles i llibres sobre polítiques de fronteres, comerç d’armes i militarisme. Estudia també la instrumentalització de les migracions per part de l’extrema dreta.

PREU CLUB  ( 3 SESSIONS ) = 30€

PREU SESSIÓ = 12€

inscripcions

bottom of page