top of page

CLUB assaig
transició ecosocial

amb Eva Vilaseca

flyers lluerna 2024 (14).png

dimarts

24 setembre

DIMarts

28 gener

DIMarts

29 ABRIL

Som en un moment on parlem més que mai de cap on camina la humanitat; en una crisi climàtica accelerada, on es comença a fer evident l’escassetat de materials, les condicions socials empitjorant i una amenaça de totalitarismes neoliberals cada vegada més a prop, ens sembla més necessari que mai repensar el canvi: necessitem generar canvis econòmics, socials i polítics que ens portin a reduir i redistribuir els recursos segons els límits biofísics del planeta i sense deixar ningú enrere. Aquesta proposta de club de lectura és un itinerari lector que té per objectiu activar aquesta voluntat de canvi: a través de l’anàlisi del context, i les possibilitats d’evolució, reflexionarem al voltant de la possibilitat d’articular una resposta col·lectiva cap a un futur viable per a totes les persones i el planeta.

SESSIó 1

dimarts 24 de setembre 2024 18.30H

Els cinc elements. Una guia d'alfabetització ecològica, de yayo herrero

Avui ens enfrontem a una creixent desestabilització global dels ecosistemes i dels cicles naturals del nostre planeta, a conseqüència d'una economia extractivista i orientada a un creixement sense límits mundialitzat. Ens trobem davant una gran crisi ecosocial.

 

Yayo Herrero proposa analitzar-la a partir de cinc elements: aigua, aire, terra, foc… i vida, per a poder recuperar la memòria del que som i d'on venim, i així desenvolupar una consciència que hauria de donar-nos força per a fer-nos càrrec del món com a projecte viable. Situant com a prioritat la sostenibilitat d'una vida digna, el gran repte és arribar a compartir gairebé tot baix principis de suficiència, repartiment, cures i precaució.

 

El present assaig és una invitació a l'activisme al mateix temps que un cant apassionat a la vida bona en el nostre planeta.

coberta-cat-HERRERO-300.jpeg

SESSIó 2

dimarts 28 dE gener 2025

18.30H

Decrecimiento: del qué al cómo. Propuestas para el Estado español, de luís gonzález reyes i adrián alamazán 

Travessem una crisi multidimensional que s'està portant per davant la nostra civilització globalitzada i industrialitzada. D'aquesta fractura en curs, cap nou ordre social sorgirà de manera inevitable. Tot el contrari. La crisi ecosocial global ha fet que el nostre futur, per a bé i per a mal, estigui més obert que mai. En aquest context neix aquest llibre, que proposa una transformació econòmica i social en l'Estat espanyol des de la perspectiva del Decreixement. El nostre objectiu ha estat passar del quin, al com. Per a això, suggerim fulls de ruta per a transformar sectors com l'energia, la gestió de materials, l'alimentació, la indústria, la construcció, les finances o el turisme.

 

Com saber on arribar no basta si no sabem com fer-ho, el llibre planteja que el Decreixement és també una estratègia de canvi per a aquesta conjuntura històrica i en aquest territori. Una estratègia que té com a protagonista als moviments socials i que descansa sobre tres eixos d'acció: la confrontació enfront de la degradació socioecològica, l'articulació de marcs culturals ecosocials i la construcció de comunalismes.

SESSIó 3

dimARTS 29 D'ABRIL 2025

18.30H

futurs (im)possibles, Propostes i imaginaris per una transició ecosocial, de vàries autores

Captura de pantalla 2024-08-07 a las 17.50.14.png
eva-vilaseca-portada-002.jpg

sobre l'EVA VILASECA

L'Eva Vilaseca és biòloga especialitzada en Ecologia i Economia Social i Solidària. Treballa des d’Espai Ambiental i Coòpolis (Ateneu Cooperatiu de Barcelona). Membre de la Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya (XES).

Coimpulsa, amb d'altres organitzacions, el projecte "Futurs (im)possibles", que promou la transició ecosocial. També és coordinadora del llibre que porta el mateix títols, Futurs (im)possibles, editat per Pol·len Edicions.

bottom of page