top of page

CLUB
poesia PRIMAVERA

amb Gemma Arimany

27.png

DIVENDRES

21 MARÇ

DIVENDRES

25 ABRIL

DIVENDRES

23 MAIG

Que el caloret no ens aturi!

Al març començarà el bon temps, i també tornarà el club de lectura de poesia! Ah, i torna en una data espcialíssima! Celebrarem el dia mundial de la poesia tornant a engegar el club de lectura.

Com sempre, conduit per la Gemma Arimany, us tornem a proposar 3 sessions per seguir indagant en la poesia de casa nostra. Aquesta serà la tercera vegada que entoma la proposta de conduir el club de lectura de poesia a La Lluerna, i de moment, tot són elogis! P

er les que seguiu el club de lectura d'aprop, però tsmbé per totes aquelles persones que els piqui el cuquet d'endinsar-se en la poesia.

SESSIó 1

diVENDRES 21 DE MARÇ 2025

18.30H

BAIX CONTINU, de JOSEFA CONTIJOCH

"L'estat canviant de l'esperit que galopa

ens fa anhelar un cor essencial

que estigui per nosaltres i ens contempli

 

d'aquí que els nostres cors perduts en fuita

com un ramat salvatge i desbocat

busquin un altre cor on estimbar-se."

 

Dins Baix continu (2014)

 

Entre les poetes contemporànies de la nostra literatura, Josefa Contijoch s'hi mereix un lloc d'honor. La seva poesia és rica i rotunda, i la mouen l'amor i la mort. En paraules seves, "La poesia vol dir bàsicament el xàfec d’aquesta vida subtil i estranya, explicada de mi i per a mi als altres, com una mena de necessitat". 

 

Diu Lluís Solà que “en emparaular les pròpies experiències, visions i pensaments, els autors ens fan un do del que han vist i del que han cregut. Si aconsegueixen de fer-ho amb art, amb persuasió i amb gràcia, de vegades ens permeten de creure que ens hem abocat al nostre propi món, que l’escoltem, que el llegim, que els textos, de fet, ens diuen coses que havíem pensat i experimentat. No és pas una creença vana. L’obra de Josefa Contijoch n’és un exemple important, d’això”.

josefa.jpg

SESSIó 2

divendres 25 D'ABRIL 2025

18.30H

LA PART DEL FOC, de POL GUASCH

"Sempre, sempre, sempre el mateix plat

a taula, la mateixa paret finestra

enllà, la mateixa fulla caduca,

el mateix desert per transitar

—i tanta set. Sempre el mateix cel

damunt del cel —l'última làmina del cel,

i al damunt, el mateix cel—,

i la javelina, la mateixa, que retorna

contradient els vents i la inèrcia de les mans."

 

Fragment d'un poema de La part del foc (2021)

 

La part del foc és també el títol d'una obra de Maurice Blanchot, que Pol Guasch pren com a base per aquest llibre, que n'és, de fet, una reinterpretació en clau amorosa. Una reinterpretació en una altra llengua, amb una altra forma i des d’un altre temps. Marina Garcés, al pròleg, diu que "si la part del foc és la imatge d'aquest llibre, és perquè estimar és cremar i no poder veure el propi foc. (...) Des de la part del foc, estimar no és salvar-se. Estimar és donar recer i no deixar-se castigar". 

 

Pol Guasch, un dels talents prometedors de la literatura catalana actual, ens proposa un exercici poètic interessant i intel·ligent, ric, que no deixa indiferent.

SESSIó 3

divendres 23 DE MAIG 2025

18.30H

SI UNA EMERGÈNCIA, de MIREIA CALAFELL

“Làpida

 

la molsa

que s'obre a la pedra    que ocupa la tomba   que tapa la data

que cobreix el nom   que amaga el llinatge   i envela la mort

que s'enfili aquí   i sigui el que escric:

l'aposta discreta   per ser vida sempre   entre tanta fi”

 

Dins Si una emergència (2024)

 

Amb Si una emergència, Mireia Calafell va guanyar el Premi Carles Riba 2023, un premi merescut per una poeta que ha anat forjant, llibre rere llibre, una veu pròpia i una poesia punyent i sentida, travada i rodona. A Si una emergència, la poeta juga amb la polisèmia del mot emergència. A la primera part, l'emergència és un estat d'alerta davant d'un esdeveniment greu i imprevist. A la segona, la veu poètica emergeix per ser més forta, i s'aferra al desig i a la resistència. En diu Pol Guasch, a l’epíleg del llibre: “Si una emergència compleix l'imperatiu que la poesia es repeteix des que és poesia: mudar el significat de les paraules, eixamplar-lo. Per això, aquest llibre t'ensenya que cada vegada que algú et crida “emergència!”, tu li pots respondre “emergència!”, i li diràs una cosa diferent: perquè ell t’haurà dit “risc”, t’haurà dit “por”, però tu li hauràs respost “vida”.” 

 

En aquest últim llibre hi veiem una Mireia Calafell més concisa i sintètica, prescindint de la puntuació i alçant la paraula nua, al vol.

mireiacalafell.jpg
gemma-arimany.jpeg

sobre la gemma arimany

La Gemma Arimany i Capdevila és filòloga catalana, professora de llengua i literatura catalanes.

Té diversos llibres de poesia publicats com ara Ferro trencadís (XXVII Premi Martí Dot 2002), Ulls a través (XV Premi Miquel Martí i Pol 2010) i Colors Primaris (XXXIV Premi de Poesia Mn. Narcís Saguer 2018). El seu últim poemari publicat és Glatir (Trípode, 2023). També ha estat una de les tres poetes de Baix Contiu 2021 (ARBAR), amb el recull "Arrant de la bardissa" i té una incursió premiada a la narrativa, amb el recull de contes De portes endins (Premi Ciutat d'Olot de narrativa 2002).

Olotina natal i ripollesa d'acollida, difon la seva obra i la d'altres poetes a partir de recitals que combinen poesia i música amb les formacions Mecànica Orgànica (amb el seu company, Arnau Tintó) i Revers (amb la poeta Montse Maestre).

bottom of page